Έκθεση αποτίμησης του προγράμματος «Εκπαιδευτική Ρομποτική»

Γενικό Λύκειο Ηράκλειας

Σχ. Έτος 2022-2023

Ηράκλεια, 10 Μαΐου 2023

 

Έκθεση αποτίμησης του προγράμματος «Εκπαιδευτική Ρομποτική»

Στον Εκπαιδευτικό Όμιλο της εκπαιδευτικής Ρομποτικής που λειτούργησε κατά τη σχολική χρονιά 2022-2023 στο σχολείο μας, συμμετείχαν επτά μαθητές και μαθήτριες της Α’ τάξης. Πραγματοποιήθηκαν περίπου είκοσι δίωρες συναντήσεις, στο εργαστήριο Πληροφορικής του σχολείου.

Χρησιμοποιήθηκε το πακέτο εκπαιδευτικής ρομποτικής MINDSTORMS EV3. Τα θέματα που αναπτύχθηκαν στη διάρκεια των συναντήσεων αφορούσαν την περιγραφή και κατανόηση των δομικών στοιχείων και του εγκεφάλου-brick του πακέτου MINDSTORMS EV3, την κατασκευή μιας απλής ρομποτικής κατασκευής, την κατανόηση της λειτουργίας του προγραμματιστικού περιβάλλοντος EV3, τη δημιουργία εφαρμογών σχετικών με την κίνηση των κινητήρων, τη λειτουργία των αισθητήρων και τη διαχείριση των εικόνων και του ήχου.

Το διδακτικό πακέτο που χρησιμοποιήθηκε ευνοεί τη διερεύνηση, την ανάπτυξη πρωτοβουλιών των μαθητών και μαθητριών, την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης και συνδυάζει την πνευματική με τη χειρωνακτική εργασία. Ακόμη, οι μαθητές και μαθήτριες εργάστηκαν σε μικρές ομάδες αναπτύσσοντας δεξιότητες συνεργασίας.

Μέσα από την προσωπική τους εμπλοκή, με πρακτικό τρόπο, οι μαθητές και μαθήτριες εξοικειώθηκαν με την ρομποτική, την αλγοριθμική σκέψη και τον προγραμματισμό που αποτελούν σημαντικούς κλάδους της σύγχρονης Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνίας.

Η υπεύθυνη εκπαιδευτικός,

Πέρδου Ευαγγελία